Ez a görög eredetű összetett szó magyarul lelki egészségvédelemként értelmezhető leginkább. Kicsit konkrétabban kifejtve: a mentálhigiéné  lelkigondozás, megfelelő szakmai tudásra és élettapasztalatra támaszkodó pozitív szemléletmód átadása, tanítása.

Mit csinál a mentálhigiénés szakember?

A mentálhigiénés szakember partnerként, segítőként viszonyul a klienséhez. A kliens hozza a témát vagy a problémát, amelyet rendszerint konzultatív jelleggel dolgoznak fel, beszélnek meg. A coachingtól eltérően, nem okvetlenül van konkrétan megfogalmazott célja. Segít túljutni bizonyos elakadásokon, segít feldolgozni, elfogadni, megérteni, elengedni frusztráló élményeket, veszteségeket, nehezen kezelhető helyzeteket, életszakaszokat. Segít a pszichés betegségek megelőzésében, de nem mentálisan beteg emberekkel foglalkozik. Pszichés betegség jeleit vagy akár gyanúját észlelve a mentálhigiénés szakember klinikai szakpszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítja kliensét.

Milyen eredményei lehetnek a lelki egészségvédelemnek?
Íme néhány fontos tényező:

  • lelki egészség kifejlesztése, megóvása, fenntartása,
  • lelki betegségek és működési zavarok megelőzése,
  • lelki egészséget megőrző magatartás tanítása, ösztönzése,
  • életminőség, elégedettség javítása,
  • az önbizalom és a személyiség erősítése,
  • a kliens közösségi kapcsolatainak fejlesztése.
Mentálhigiéné - Andorai Zalán, Tréner, Coach

Hogyan történik a konzultáció a mentálhigiénés szakemberrel?

Lehet személyes jelenléttel, tényleges üléseken, valós fizikai térben,  erre a célra szolgáló rendelőben, vagy nagyon jól működhet online formában is. Általában hetenként egy-egy alkalommal kerül sor – alkalmanként egyórás – megbeszélésre.

Jelentkezz te is mentálhigiénés konzultációra lelki egészséged érdekében!

Legfrissebb Cikkeim

Mentálhigiéné - Andorai Zalán, Tréner, Coach

Mi is az a mentálhigiéné?

| Hasznos információk | No Comments
Ez a görög eredetű összetett szó magyarul lelki egészségvédelemként értelmezhető leginkább. Kicsit konkrétabban kifejtve: a mentálhigiéné  lelkigondozás, megfelelő szakmai tudásra és élettapasztalatra támaszkodó pozitív szemléletmód átadása, tanítása.A mentálhigiénés szakember partnerként,…
Coaching_Andorai Zalán

5 Coaching terület, hogy végre megszabadulj a problémáidtól!

| Hasznos információk | No Comments
A saját problémáinkkal kapcsolatban jelenlévő különösen erős érzelmi bevonódásunk nem csak a  tisztánlátást és a megoldást nehezíti, hanem gyakorta azok felismerését, meghatározását is. Sokszor tapasztaljuk, hogy emberek milyen könnyen ítélkeznek…
error: Tartalom védve